We zitten in oktober en de jongdierendag van de Oud-Hollandse Meeuwclub zit er op. Het is al weer even geleden dat ik wat nieuws op deze pagina plaatste, maar het was een beetje druk de laatste maanden. Een verhuizing naar Grave betekende toch een tijdje heen en weer rijden en er moesten ook nog de nodige werkzaamheden worden verricht.

Voor de duiven werd er eerst een hok in de schuur gemaakt, twee afdelingen, lekker droog maar wel zonder ren dus in bad gaan was er even niet bij voor de dieren. Nog afgezien van het feit dat er best veel bij elkaar zaten in een iets kleinere ruimte, niet helemaal ideaal. Met een verhuizing op 30 september moest eerst het oude hok nog verkast worden en in Grave terug in elkaar gezet worden. Met wat kunst en vliegwerk en wat kabelbinders werd de oude ren ook weer in elkaar gezet zodat de duiven in de week voor jongdierendag nog net in bad konden gaan.

Een niet geheel optimale voorbereiding dus. Ook werd er ditmaal maar weer eens weinig aan conditioneren gedaan. Een snavelpuntje wat weg gevijld en twee bonte veertjes geknipt en dat was het dan. Aangezien de trainingskooitjes pas twee dagen voor de show werden neergezet en er nog geen licht in het hok is aangelegen zat er meer niet in. En eigenlijk is dat ook wel genoeg, wordt de kans dat je dieren doorhoud waar je eigenlijk vrij veel aan moet “conditioneren” ook weer kleiner.

Waar ik in eerdere seizoenen de duiven ’s ochtends vroeg in de mand zette, werden ze nu vanwege lichtgebrek de avond tevoren in een trainingskooitje geplaatst. En achteraf gezien had ik dat eerder moeten doen. Al vroeg was ik ditmaal aanwezig in Voorst, een mooie ruime locatie, om op te bouwen en uit te laden. Helpende handen waren er gelukkig genoeg en vrij snel stonden de kooien op hun plaats zodat er vlot ingekooid kon worden.

Nadat er eerst het grootste gedeelte van de jaarvergadering was afgewerkt konden de keurmeesters aan de slag, Ane Visser, Jos de Poel, Johan Verdeuzeldonk, Geert de Vries Jr. en Willy Otermans waren ditmaal de mannen van dienst die de jonge Oud Hollandse Meeuwen vakkundig beoordeelden en van predicaten voorzagen. Nu is een eerste show van het seizoen natuurlijk best spannend. Zijn je duiven inderdaad zo fraai als je op eigen hok denkt of vallen ze in vergelijking met de anderen toch wat tegen? Of valt het juist mee? Voor mij viel het ditmaal zeker niet tegen, met 9 ingekooide dieren werd eenmaal 90, 1x 92, 1x 94, 3x 95 en driemaal 96 behaald. De fraaiste jonge doffer (tevens de fraaiste Blauwschild zwart geband), het fraaiste blauwschild op 1 na, de fraaiste blauwzilverschild met een duivin die door de leden ook beloond werd met de fraaiste raseigenschappen. Gezien de minimale voorbereiding toch een maximaal resultaat en is de tweede ronde gelukkig beter geslaagd als de 1e ronde.

Over de gehele show waren er 16 Oud Hollandse Meeuwen die met 96 beloond werden. Ad Schelling en Albert van Zijl namen er hiervan beiden 5 voor hun rekening waarmee zij meteen hun kandidatuur voor het Fokkers kampioenschap stelden. Ikzelf bracht er drie in de kooien en Tonnie Bosch, Joop Bakker en Walter de Graaf tekenden voor de andere drie.

Op dit moment denk ik nog even na over de volgende show om aan deel te nemen. Helaas is Drachten afgevallen, maar misschien is het Meeuwenfestijn in Vlodrop wel een show om aan deel te nemen. Een korte show, op vrijdag inkooien, zaterdag keuren en op zondag vanaf 14.00 uur uitkooien. En in tegenstelling tot eerdere berichten hoeft men geen PMV vaccinatiebewijs te overleggen.