jong alleen grootgebrachtHet heeft even geduurd, druk met andere zaken, maar nu dan toch weer een stukje over het wel en wee op mijn hok. Kon ik in mijn laatste epistel nog schrijven over 100% foutgetekende jonge dieren in de eerste ronde, ik kan nu melden dat er inmiddels toch wat goed getekende Oud-Hollandse meeuwtjes op het hok zitten. Nu nog even afwachten hoe ze gaan uitgroeien, maar met een beetje geluk zit er nog wat leuks tussen. De laatsten liggen op dit moment nog in de schotel, maar die kunnen nog goed mee op de shows.

Wat naast het aantal foutgetekende dieren ook tegenvalt, is het aantal gefokte dieren. Op dit moment heb ik er 46 een ring omgedaan en dat is beduidend minder als een jaar eerder. Als ik dan bedenk dat er drie koppels samen goed zijn voor 21 stuks heeft er bij de resterende koppels toch wat gehaperd. Eén koppel heeft slechts een ronde bevruchte eieren gehad, en ik twijfel of die twee jongen wel van de doffer zijn. Eén koppel liep in een koude periode van het nest, jong lag voor dood in het nest maar in mijn warme handen bleek er toch nog leven in te zitten en dat heb ik dan maar bij een ander koppel onder gelegen. Ik ben wel benieuwd of het aan het eind van het seizoen nog wat geworden is, het heeft er in bevedering toch wel een flinke tik aan overgehouden.

De 530 alleen met jongTussendoor lag er ook nog een jarige doffer dood in het hok, en dat is toch vervelend. Op dat moment zat hij op eieren van 8 dagen en wonderbaarlijk genoeg heeft de duivin deze alleen uitgebroed en ook het ene jong wat eruit kwam zonder moeite alleen grootgebracht. Een topper dus zoals ik ze graag zie. Die is nu alweer verzekerd van een plaatsje op het hok voor volgend jaar.

We zitten inmiddels weer in de versoepelingen en met een beetje geluk zullen dit jaar de shows weer doorgang kunnen vinden. Nog even afwachten maar het ziet er in ieder geval goed uit. Dit jaar hebben we dan wel twee jaargangen die voor de eerste maal in de showkooitjes gaan komen, ben ik toch vooral benieuwd naar de dieren van 2020. Op eigen hok vond ik die lichting tot nu toe beter als die van 2021.

Degenen die het laatste Clubnieuws van de Oud-Hollandse meeuwclub goed hebben gelezen zullen het al begrepen hebben: Jaap gaat ermee stoppen. De posttassen worden aan de spreekwoordelijke wilgen gehangen en Jaap wordt pensionaris. Nu betekend dat niet dat ik straks weinig meer omhanden heb, er is ook een verhuizing op komst. Maar dat bewaar ik dan voor een volgend stukje.

Voor nu groet ik alle lezers, blijf vooral gezond.