hokje NathalieHet is eind augustus en het normale Hollandse zomerweer heeft zijn intrede weer gedaan. Temperaturen variërend van 26 tot 16 graden en zo af en toe een bui(tje) regen. De tijd van de “grote droogte” en de ongewoon hoge temperaturen ligt weer even achter ons. Onze duiven hebben niet echt veel last van de hoge temperaturen gehad, maar voor de verzorgers was het dagelijkse schrappen ’s middags toch even afzien.

Ditmaal een wat idyllisch plaatje, een paar Oud Hollandse Meeuwtjes op een leuk duiventilletje. Een drietal Meeuwtjes verhuisde naar Nathalie die er plezier mee heeft. De buren volgen het gebeuren belangstellend en misschien levert het nog wel eens een jonge Oud Hollandse Meeuwenfokker op, tenslotte kan de jeugd ook op deze manier met onze duiven kennismaken. Zo leveren duifjes die wegens een tekenfoutje niet goed genoeg voor de shows zijn toch nog veel plezier op.

3 meeuwtjes NathalieAfgelopen week nog maar eens bij een duivendokter langs geweest. Een van de jonge duiven hield zich wat afzijdig, vertoonde weinig eetlust, en vermagerde zienderogen. Aangezien ik een maand geleden een aangeschafte oude doffer weggedaan heb omdat die een tijdje mank liep maakte ik mezelf ditmaal toch wel enige zorgen. De mest van een duif die niet eet ziet er ook niet best uit en eerlijk gezegd was ik toch bang om paratyfus op mijn hok gekregen te hebben. Een bloedonderzoek van de betreffende duif gaf echter geen paratyfus aan, en ook de mest bleek hiervan geen sporen te bevatten. Ook in de mest van de overige duiven werden geen sporen van de Paratyfus bacterie aangetroffen, wat mij dan toch weer een goede nachtrust opleverde. Wel werden er in de mest van één hok wat oöcysten aangetroffen, maar dat was een gering aantal en kuren was overbodig. Misschien moet ik de komende tijd de vloer toch maar weer droogbranden na een dweilbeurt.

Ook viel in afgelopen week het eerste vraagprogramma in de bus, de AKPV heeft op zaterdag 29 september zijn 6e Open Jongdierenkeuring en dat wil dus zeggen dat De shows er aan komen. W v.d. Wal keurt de sierduiven. De planning is dat ik ook nu weer met een mandje (6) duiven deelneem, nog even de rui afwachten want een jaar geleden had ik nog maar weinig jonge dieren die er glad bij zaten. Nu mogen er bij de sierduiven in H.I. Ambacht ook oude duiven gezet worden dus een mandje moet haalbaar zijn.

Een dag eerder, op de vrijdagavond, vind in Gouda de jongdierendag van de Goudse Sierduiven Club plaats. Ook hier wil ik ditmaal mijn gezicht, en duiven, laten zien. Ik heb het idee opgevat om op vrijdag met Blauwschild zwartgeband te gaan en op de zaterdag met Roodzilverschild geband en Geelzilverschild geband. Maar nog even afwachten hoe de rui verloopt, en met vakantie gaan want die heb ik ook nog in het vooruitzicht. Keurmeesters in Gouda zijn D. v. Doorn en van F. van Apeldoorn.

Wat de shows betreft gaat het de goede kant op wat tijdsduur betreft. Meerdere shows verkorten de duur met een dag zodat de duiven op de zondag al weer in het hok zitten. Naast de Keistadshow en de Sierduivenshow Noord-Nederland heeft ook de Sierduivenshow Zuid-Nederland besloten de show met een dag in te korten en op zaterdag af te sluiten. Ongetwijfeld is dit ook de toekomst voor andere shows, het is beter voor de dieren en veel minder bezoekers (inkomsten) zal men er niet door hebben terwijl de uitgaven zeker niet meer zullen bedragen.

duiven bad 1

Ze gaan nog steeds graag in bad, zon of geen zon.

in bad 2